فیزیوتراپی یکی از مشاغل گروه توانبخشی است که با استفاده از علم حرکت شناسی به درمان مشکلات مختلفی می پردازد. اگر تا کنون در شرایطی مثل تصادفات رانندگی یا در حین ورزش آسیب دیده باشید احتمالا با آن آشنا هستید. این حرفه با به کار گرفتن درمان متناسب با نیازهای هر بیمار، به تسهیل زندگی روزمره فرد کمک می کند. همچنین می تواند در کاهش احتمال بروز آسیب یا بیماری های ثانویه کمک کننده باشد. در ادامه می خواهیم با حیطه های مداخلات فیزیوتراپی بیشتر آشنا شویم.
مداخلات فیزیوتراپی در چه زمینه هایی کاربردی هستند؟
حیطه های عملکری این حرفه بسیار گسترده و متنوع هستند. بنابراین افراد با طیف وسیعی از مشکلات، و در هر سنی، ممکن است به مراجعه به فیزیوتراپی نیاز پیدا کنند. زمینه های کلی مداخلات آن عبارتند از:
- آسیب ها و مشکلات سیستم اسکلتی_عضلانی، شامل استخوان ها، مفاصل و بافت نرم. مثل کمر درد، گردن درد، درد شانه، زانو درد و… و همچنین آسیب های ورزشی
- مسائل مربوط به مغز یا سیستم عصبی. مانند مشکلات حرکتی ناشی از سکته مغزی، مولتیپل اسکلروزیس(ام اس)،آسیب نخاعی، ضربه مغزی و بیماری پارکینسون
- بیماری های قلب و سیستم گردش خون. مانند توان بخشی پس از حمله قلبی و مداخلات پیشگیری کننده از آسیب برای افراد مبتلا به نارسایی های قلبی
- مشکلات ریوی و تنفسی. مانند بیماری انسدادی مزمن ریه(COPD) و فیبروز کیستیک
فیزیوتراپی ضمن کمک به جلوگیری از آسیب های بعدی، فعالیت بدنی را بهبود می بخشد. که خود این کار سبب تقویت عملکرد کلی سیستم های مختلف بدن می شود.
فیزیوتراپیست چه کاری انجام می دهد؟
متخصصین این رشته بدن را به عنوان یک کل در نظر می گیرند. نه اینکه فقط روی جنبه های فردی آسیب یا بیماری تمرکز کنند. رویکردهای اصلی مورد استفاده در فیزیوتراپی عبارتند از:
- آموزش و مشاوره. فیزیوتراپیست در مورد مواردی که زندگی روزمره فرد را تحت تأثیر قرار می دهند، توصیه های کلی ارائه می کند. نظیر وضعیت بدن و روش های صحیح بلند کردن یا حمل اجسام برای جلوگیری از آسیب دیدگی.
- توصیه های مربوط به حرکت، فعالیت بدنی، و ورزش های مناسب. ممکن است تمریناتی برای بهبود سلامت و تحرک عمومی و تقویت قسمت های خاصی از بدن به فرد داده شوند.
- درمان دستی. گاهی در فیزیوتراپی برای کمک به تسکین درد و سفتی، و حرکت بهتر بدن از تمرینات دستی استفاده می شود.
- الکتروتراپی. در این درمان، با اتصال الکترودها به پوست، تحریک الکتریکی ایجاد می شود. الکتروتراپی ممکن است با لیزر و سونوگرافی نیز مورد استفاده قرار گیرد.
- استفاده از مدالیته های گرمایی و سرمایی. درد و گرفتگی عضلانی یکی از شکایات رایج ورزشکاران و اکثر بیماران است. گرما و سرما درمانی در بهبود درد، التهاب و گرفتگی می توانند موثر باشند. گرما درمانی در فیزیوتراپی شامل استفاده از پک گرمایی یا پارافین تراپی است. سرما درمانی ممکن است شامل استفاده از کمپرس یخ یا ماساژ با یخ باشد.
- استفاده از کینزیو تیپ. نوار کینزیو راهی عالی برای ایجاد ثبات در مفاصل و عضلات در حین درمان است. علاوه بر این، به علت داشتن انعطاف پذیری، تداخلی در دامنه حرکتی تمرینات ایجاد نمی کند. بنابراین در فیزیوتراپی از آن به عنوان ابزاری مناسب حین تمرینات کشش و خم کردن عضلات استفاده می شود.
- سایر روش ها. تکنیک های دیگری نیز وجود دارد که ممکن است در مواردی استفاده شوند و یا همراه درمان اصلی به کار روند. مانند آب درمانی یا طب سوزنی.