کاردرمانی کودکان با اهداف اصلی بهبود مهارت های حرکتی درشت، ظریف و برنامه ریزی حرکتی شکل گرفته است. کاردرمانی همچنین می تواند به کمک کودکانی بشتابد که در خود تنظیمی و پردازش حسی دچار مشکل هستند. این درمان متناسب با نیازهای خاص هر کودک انجام می شود. قبل از شروع، متخصص کاردرمانی به بررسی نقاط قوت و ضعف کودک و عملکردی که دچار مشکل شده می پردازد. سپس یک برنامه درمانی مختص کودک تدوین کرده و مداخلات را شروع می کند. تمرکز مداخلات کاردرمانی بر تقویت مهارت هایی است که برای انجام فعالیت های روزمره کودکان ضروری هستند. برای آشنایی بیشتر با چگونگی کاردرمانی کودکان در ادامه با ما همراه باشید.
چه هنگامی کودک نیاز به دریافت مداخلات کاردرمانی دارد؟
کاردرمانگران متخصص در حیطه کودکان در درمان مشکلات پردازش حسی، مراقبت از خود و مهارت های حرکتی تخصص دارند. بعضی کودکان، مانند کودکان اتیسم، ممکن است برای تعدیل به هم ریختگی های حسی خود به کاردرمانی احتیاج داشته باشند. کودکی که دست خط ضعیفی دارد نیز ممکن است لازم باشد برای گرفتن صحیح مداد به یک کاردرمانگر مراجعه کند. بعضی از کودکان به دلیل وجود مشکلاتی در تغذیه یا استفاده از توالت به مداخلات کاردرمانی کودکان احتیاج دارند. تعدادی دیگر از کودکان ممکن است در مهارت های حرکتی ظریف خود دچار مشکل باشند. این مساله می تواند بر توانایی استفاده از قیچی، بستن دکمه ها و… تأثیر بگذارد.
کاردرمانگرها تنها عضوی از گروه توانبخشی هستند که هم از سلامت جسمی و هم از وضعیت روانی آگاهی دارند. بنابراین تخصص آن ها برای حمایت از کودکانی که چالش های مختلفی را تجربه می کنند بسیار کارآمد خواهد بود. تمرکز اصلی آن ها بر به دست آوردن عملکرد مستقل و مشارکت فعال کودک در روند زندگی اش است.
کاردرمانی کودکان چگونه می تواند به نیازهای خاص آن ها پاسخ دهد؟
همان طور که گفته شد کودکان با شرایط مختلفی ممکن است به کاردرمانی نیاز داشته باشند. یکی از شرایطی که بر مهارت های حرکتی تأثیر می گذارد، اختلال هماهنگی رشد است. این اختلال دیس پراکسی نامیده می شود. کاردرمانگران به وسیله تدوین فعالیت های خاصی می توانند به بهبود مهارت های این کودکان کمک کنند. از جمله فعالیت های کاردرمانی کودکان به منظور بهبود هماهنگی رشدی توان به موارد زیر اشاره کرد:
- یک تمرین تقویت مهارت های حرکتی ظریف این است که کودک وسایل کوچکی را به وسیله موچین بردارد.
- برای کمک به کنترل عملکرد دست، تلاش برای بریدن دقیق اشکال با قیچی مناسب است.
- برای افزایش مهارت در حرکات درشت، پریدن،گرفتن و پرتاب توپ هایی با اندازه های مختلف، و عبور از بین موانع کاربرد دارند.
کاردرمانی کودکان همچنین می تواند کمک بزرگی برای تعدیل نقایص مربوط به پردازش حسی و یکپارچه سازی حسی باشد. کودکان با مشکلات حسی، به محرک های حواس پنج گانه واکنش بیش از حد زیاد یا واکنش کمی نشان می دهند. در این حالت، درمانگر ممکن است یک رژیم حسی طراحی کند. این برنامه مجموعه ای با شدت تنظیم شده از فعالیت هایی است که به نیازهای حسی کودک پاسخ می دهد.
کاردرمانی کودکان همچنین برای بهبود کیفیت زندگی کودکان با بسیاری از چالش های ذهنی و جسمی دیگر نیز کاربرد دارد. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اختلالات یادگیری
- مشکلات پردازش بینایی و شنیداری
- نقص عملکرد اجرایی
- آسیب یا فلج مغزی
- بیش فعالی و نقص توجه
- تاخیرات رشدی، نیازمند مداخلات کاردرمانی کودکان
- مشکلات یا آسیب های فیزیکی
- دفورمیتی ها و مشکلات حرکتی