ویلچر ؛ راهنمای خرید ویلچر مناسب

ویژگی های ویلچر مناسب ، راهنمای خرید ویلچر مناسب ، صندلی چرخدار ، ویلچر

ویلچر یا صندلی چرخدار یک وسیله کمکی بسیار کارآمد و مفید است که بسیاری از افراد ممکن است به دلیل آسیب، بیماری، کهولت سن و… به آن نیاز داشته باشند. بدیهی است که ویلچر یک وسیله حساس نیز می باشد و ویژگی های ویلچر مناسب کار کردن با آن را بسیار ایمن و راحت می کنند. بنابر این شما برای خرید یک ویلچر مناسب به یک راهنمای خرید ویلچر مناسب دقیق نیازمندید که ما می خواهیم در ادامه این مقاله به شما ارائه دهیم.

در ادامه خواهیم خواند:

  • انواع صندلی چرخدار
  • راهنمای خرید ویلچر مناسب
  • ویژگی های ویلچر مناسب
  • اجزای ویلچر مناسب
  • ارزیابی ویلچر
  • کاردبرد ویلچر
  • نکات ایمنی در ویلچر
  • و…

ویلچر چیست؟

برداشت هر فرد از صندلی چرخ دار(ویلچر) وسیله ای است که امکان حرکت  و جابه جایی را برای افراد ناتوان فراهم می کند. تحرک حق هر انسان است. که مشارکت وی را در خانه، کار و اجتماع ممکن می سازد. بسیاری از کودکان به دلیل شرایط یا بیماری های عصبی و عضلانی و بسیار از برزگسالان به دلیل بیماری های ناتوان کننده، صدمات و یا ضربات مغزی قادر به حرکت نیستند. بیماری های پیش رونده، فلج مغزی، صدمات مغزی، ضایعه نخاعی، مالتیپل اسکلروزیس و یا دیسروفی عضلانی از جمله بیماری هایی با علائم اختلال حرکتی هستند. وابستگی به ویلچر برای حرکت و جابجایی در برخی مراجعان به طور موقتی (ماننند شکستگی های اندام تحتانی ) و در مواردی دائمی (مانند میوپاتی) می باشد.

نقش و اهداف استفاده از ویلچر

بعلاوه، ویلچر در وضعیت دهی بدن، یکپارچگی پوست، کارکرد کلی ورفاه مراجعان تاثیر اساسی دارد. از اهداف عمده در بکارگیری تامین تحرک ایمن و کارکردی با حداقل انرژی در خانه و جامعه هست. صرف نظر از تشخیص پزشکی مراجع، کاردرمانگران باید از پیچیدگی های فن آوری ویلچر، انواع قابل دسترس، اصلاحات، ارزیابی و روش های اندازه گیری، نحوه ی کاربری، مراقبت و قیمت آنها و مهمتر از همه روند دستیابی به این تجهیزات اگاه باشند. امروزه شاهد پیشرفت های چشمگیر و توسعه عظیمی در صنعت ساخت، تجهیز و خدمات چرخدار دستی و موتوری هستیم. محصولات دائما تغییر می کنند. شما هنگام تهیه این ویلچر به راهنمای خرید ویلچر جهت خرید ویلچر مناسب نیاز خواهید داشت و باید ویژگی های ویلچر مناسب را بدانید.

بسیاری از پیشرفت ها نتیجه پیشنهادات درمانگران ومصرف کنندگان است. کاردرمانگران و فیزیوتراپیست ها  با توجه به نقش خود در تسهیل درمان مسئول ارزیابی، اندازه گیری و تجویز ویلچر و سیستم نشستن برای کاربران هستند. آنها همچنین ایمنی ویلچر و مهارت های حرکت را به مراجع و مراقبین آموزش می دهند. توسعه دائمی فن آوری و کارخانجات سازنده مدیون تجربه طراحان فناوری توانبخشی RTS (Rehabilitation Technology Supplier) در تیم است و اغلب تجهیزات پزشکی با دوام DME(Durable Medical Equipment) را به  مصرف کنندگان عرضه می کنند، چه به صورت ویلچر اجاره ای برای استفاده ی موقت و یا سفارشی برای استفاده ی طولانی مدت. تجویز صحیح صندلی چرخدار چه از نظر ظاهر خاص و چه از نظر ویژگی های کارکردی بسیار حائز اهمیت است.

تجویز نامناسب ویلچر موجب تحمیل هزینه سنگین به مراجع شده و آسیب های بدنی (خستگی، صدمات پوستی، تغییر شکل مفاصله تنه و اندام ها) و روانی غیر قابل جبرانی می شود. ویلچر مناسب علاوه بر حفظ صحیح راستای بدن امکان حضور اجتماعی راهم فراهم می سازد.

اجزای اصلی ویلچر

چرخ های بزگ

قطر چرخ های بزرگ حدود 61 سانتی متر که اغلب موارد در عقب هستند. برای جبران وزن افراد با قطع عضو اندام تحتانی چرخ ها باید عقب تر از حد معمول قرار بگیرند. سطح بالایی این چرخ ها بالاتر از صندلی قرار میگیرد. و جابجایی را محدود می کند که توصیه می شود از چرخ ها با قطر 51 سانتیمتر استفاده شود. اگر چه برای کاربر بهتر است هر دونوع چرخ راداشته باشد.

لبه یا طوقه چرخ

قطر طوقه کمتر از قطر چرخ می باشد و با زمین تماس ندارد و کاربران ویلچر با حرکت آن امکان تحرک می یابند. ضخامت طوقه 2سانتی متر است  و برای افراد دچار محدودیت در دست می توان طوقه را ضخیم تر نمود. برای کاربران یک دستی هر دو طوقه در طرف سالم تعبیه می شود تا فرد بتواند به طور مستقل ویلچر را حرکت دهد. انواعی از طوقه ها برای سهولت حرکت میباشند.

ترمز، از ویژگی های ویلچر مناسب

اغلب در کنار صندلی قرار دارد. از مهمترین عوامل حفظ ایمنی در موقع جابجایی هست که باید قفل باشند. در انواع مختلفی بوده وضروری است که هر کاربر قادر باشد به سرعت و سهولت ترمز را قفل کند و آنرا آزاد نماید. ترمز یکی از ویژگی های ویلچر مناسب می باشد که باید توجه ویژه ای به آن داشت و برای خرید ویلچر مناسب آن را مدنظر داشته باشیم.

چرخ های کوچک جلویی

قطر این چرخ ها اغلب 13 تا 20 سانتیمتر می باشد. جهت پیشگیری از برخورد با موانع قطر 20 سانتیمتری آن توصیه می شود. تایرها از نوع بادی یا توپر هستند. نوع بادی برای خارج از منزل و نوع توپر برای داخل منزل مناسب هستند.

دسته صندلی، از اجزای ویلچر مناسب

ارتفاع دسته 23 تا 25 سانتی متر بالاتر از سطح صندلی هست. در انواعی چون عقب رو، جدا شو، میزشو، قابل خواباندن ،عقب رو با ارتفاع قابل تنظیم ثابت و لوله ای می باشند. دسته های ثابت بخشی از بدنه ی اصلی ویلچر هستند که قابل جدا شدن نمی باشند. این دسته ها نزدیک شدن به میز و سطوح با ارتفاع کم را محدود می کنند و مانع از جابجایی و انتقال به طرفین می شوند. دسته ها ی عقب رو، جداشو و استاندارد اجازه ی جابجایی به طرفین را می دهند. دسته های لوله ای بخشی از بدنه ی اصلی هستند وسبک می باشند.

سطوح نشیمن و بالشتک ها

بالشتک ها به منظور کاهش وزن به استخوان ها و یا نقاط فشاری خاص تجویز می شوند. هدف از تجویز آنها توزیع متقارن فشار برسطح نشیمنگاه، ثبات وضعیتی، حفظ سلامت پوست، سهولت در انتقال و جابجایی، پیشگیری از بد شکلی و جذب رطوبت ناشی از تعریق می باشد. شکل بالشتک نیز بر تعدیل نیروها موثر است.بالشتک ها یکی از ویژگی های ویلچر مناسب می باشند که باید توجه ویژه ای به آن داشت و برای خرید ویلچر مناسب آنها را مدنظر داشته باشیم.

جاپایی

در انواع مختلفی چون کنار رو، وصل به بدنه اصلی و بالارو می باشند. جاپایی ثابت به بدنه اصلی ویلچر متصل شده و قابلیت جدا شدن از آن را ندارد. همچنین اجازه نزدیک شدن به پیشخوان و… را نمی دهد. درانواع جابجایی و انتقال نیز ایجاد محدودیت می کند. یکی از انواع جاپایی هم قابلیت حرکت به طرفین را دارد و هم می تواند به طور کامل جدا شود. این نوع نزدیک شدن به تخت، وان حمام و پیشخوان را ممکن می سازد و زمانی که از ویلچر جدا شود، از طول و وزن صندلی کاسته شده و انتقال به داخل اتومبیل را تسهیل می شود. جاپایی بالارو برای کاربرانی که دچار تورم در اندام تحتانی، تغییرات فشارخون و مشکلات ارتوپدیک هستند، کاربرد دارد.

جاپاها ممکن است قالبی برای پاشنه و بندهایی درناحیه پنجه داشته باشند تا موجب ایمنی پا در جاپایی شوند. گاهی اوقات در پشت عضلات ساق حمایت بیشتری نیاز هست که می توان از بندهایی در ویلچر برای ثبات استفاده کرد.

سایر وسایل جانبی

کمربند، ترمزهای مختلف، ترمزهای اضافی، وسیله کمکی در سراشیبی و وسایل ضد وارونگی  قفل چرخ ها پشت سری، نیروی کمکی متصل به صندلی چرخ دار دستی که راندن چرخ در زمین هموار را آسان تر می کند، میزهای ویلچر و پشتی های قابل تنظیم و….

ویژگی های ویلچر مناسب ، راهنمای خرید ویلچر مناسب ، صندلی چرخدار ، ویلچر

انواع صندلی چرخدار

ویلچر ها در سه گروه عمده طبقه بندی می شوند.

الف-  ویلچر هایی که توسط فرد دیگری رانده می شوند (Attendant-Propelled Chairs)

این محصول برای کاربرانی طراحی ساخته شده که خود قادر به راندن آن نمی باشد. این عدم کارایی عمدتا به دلیل آسیب شناختی و درکی شدید، اختلال در قضاوت و یا محدودیت شدید حرکتی می باشد. اگرچه نوع معمول و ساده این نوع صندلی، کالسکه ها هستندکه برای کودکان زیر سه سال کاربرد دارد. در دو اندازه بزرگ و کوچک موجود است. اصول اندازه گیری این نوع صندلی و مناسب سازی آن برای کاربر، مطابق انواع دیگر است.  اما برای این نوع، اندازه گیری مراقبی که صندلی را هول می دهد نیز بسیار ضروری است.

ب- ویلچردستی(Manual wheelchairs):

این نوع برای کاربرانی طراحی شده است که با اندام فوقانی خود قادر به راندن و ترمز گرفتن ویلچر می باشند. این نوع ویلچر در انواع متعددی از نظر نوع بدنه اصلی ( ثابت یا تاشو)، وزن وشرایط حمل هستند.برای سهولت در راندن صندلی از واحد الحاقی Add-on-unit  استفاده می شود. برخی از انواع دستی آن عبارتند از:

دستی تاشو

امکان حمل آسان تر را فراهم می نماید و در دو نوع تاشو از پهنا و ارتفاع است.

دستی معمولی

چرخ های بزرگ در عقب و چرخ های کوچک در جلو قرار دارند. این طراحی امکان حرکت، چرخیدن و تک چرخ برای عبور از موانع را آسان می نماید. نوع استاندارد آن بدون نشیمنگاه ویژه دارای حداقل وزن 50 پوند است که برای کاربرانی با تعادل خوب تنه مناسب می باشد. وزن سبک آن حمل وراندن آن را اسان نموده و خستگی کاربر را کاهش می دهد. با دستیابی به انواع الیاژها  پیشرفت صنعت ساخت ویلچر، مدل سبک و فرا سبک ساخته شده که بیشتر برای ورزشکاران توصیه می شود.

جهت مشاوره و خرید ویلچر مناسب، با ما تماس بگیرید.

یک دستی یا یکطرفه(One arm device)

در افراد همی پلژی کاربرد دارد. برخی از انواع هر دو طوقه در یک طرف قرار می گیرد و کاربر با یک دست ترمز می کند و برای حرکت مستقیم هر دو طوقه را با هم ودر حین دور زدن یک طوقه را حرکت می دهد. درمدل دیگر جاپایی پایین آورده شده تا کاربر با اندام تحتانیش حرکت کند.

ویلچر مناسب برای قطع اندام تحتانی

تفاوت این نوع ویلچر یکی درنداشتن جاپایی هست و دیگری تغییر در محور چرخهای عقب است که کمی دورتر وعقب تر از صندلی قرار می گیرد تا از وارونگی جلوگیری  نماید.

مناسب استفاده در منزل

چرخ های بزرگ در جلو و چرخ های کوچک در عقب قرار میگیرد تا حرکت درون منزل، راندن روی قالی و موکت آسان تر از نوع معمول شود، اما انتقال، جابجایی، و چرخش دشوار و تک چرخ زدن تقریبا غیر ممکن است.

ج) ویلچر موتوری یا الکترونیکی (Power or Elictrical wheelchairs):

کسانی که نمی توانند از ویلچر دستی استفاده کنند، نوع موتوری یا الکترونیکی تجویز می شود. این نوع صندلی ها بر اساس اندازه قطر چرخ ها و محل محرک چرخ (درعقب، جلو و یا در وسط) متنوع هستند. اغلب طوری طراحی می شوند که نشیمنگاه مستقل از چرخ ها و موتور باشند تا به عنوان نمونه با رشد کودک تنها نشیمنگاه تعویض شود. صندلی های محرک چرخ وسط دارای محوری کوتاه هستند که مانورهای بهتری را برای کاربر فراهم می کنند.

صندلی چرخدار موتوری دارای ترمز های ویژه هستند که درصورت نرسیدن پیامی از کاربر سریع قفل شده و مانع از صدمه رسیدن به کاربر می شوند که به هر دلیلی کنترلش را از دست داده است.

جهت مشاوره و خرید ویلچر مناسب، با ما تماس بگیرید.

انواع ویلچر موتوری یا الکترونیکی

صندلی چرخدار موتوری در دو نوع اصلی هستند:

  • در یکی چهار چرخ کوچک هم اندازه بوده و دارای دوام بیشتر است و به راحتی در زمین ها ی ناهموار رانده می شود.
  • در نوع دیگر چرخ های عقبی بزرگتر از چرخ های جلویی است و سرعت و استحکام بیشتر ی دارد.

انواع دیگر صندلی چرخدار(ویلچر) الکتریکی ، سه یا چهار چرخه ها هستند. کاربرد آن برای افرادی با کنترل خوب تنه است که به دلیل مشکلات قلبی وعروقی یا آرتریت نمی توانند حرکت کنند. دارای سرعت خوبی هست. scooter   نیز نوع دیگری از ویلچر موتوری هست که سه یا چهار چرخ دارد و برای تسهیل در داخل یا خارج از منزل کاربرد دارد.

صندلی های چرخدار موتوری و سیستم کنترلی

همچنین این نوع صندلی ها دارای سیستم کنترل، در دو نوع اولیه و ثانویه می باشد.

کنترل کننده ی اولیه جهت حرکت، سرعت و ترمز را کنترل می کند. سه نوع کنترل کننده اولیه وجود دارد :

  • کلید کنترل متعدد که توسط چند کلید عملکردهای مختلف کنترل می شود اما کاربرد زیادی ندارد.
  • تک کلید که برای کنترل ثانویه استفاده می شود و در عمل کنترل اولیه به علت سرعت کم کاربرد زیادی ندارد.
  • کنترل همزمان، که توسط دسته ی هدایت کننده در چهار جهت حرکت می کند و کنترل سریع ودقیق دارد .
  • سیستم های کنترلی دیگری نیز وجود دارند که با فوت یا صدای بیمار فعال می شوند.

کنترل کننده های ثانویه ویلچر، کنترل  وسایل ثانویه ای چون کلید روشن و خاموش صندلی، تلفن و کنترل محیط، رایانه و .. برعهده دارند.

معایب

  • بزرگی: مانورها را در فضای کوچک محدود می کند
  • سنگینی: انتقال از جایی به جای دیگر و حمل آن به اتومبیل دشوار است.
  • محدودیت در استفاده از وسیله نقلیه عمومی به دلیل نیاز به بالابر
  • کافی نبودن فضای استاندارد 5در5 فوت برای این نوع صندلی ها

جهت مشاوره و خرید ویلچر مناسب، با ما تماس بگیرید.

انواع کاربردی ویلچر

نظر به این که صنعت ساخت این وسیله و وسایل جانبی آن پیشرفت روز افزون دارد، اشاره به تمام انواع آن دراین چهارچوب نمی گنجد. لذا تنها به مواردی اشاره می شودکه بیشتر جنبه ی کاربردی دارد.

  • صندلی چرخ دار با قابلیت خوابندن پشتی Recline wheelchair

  • نوعی از آن است که زاویه بین نشیمنگاه و پشتی آن قابل تنظیم است.
  • کاربرد آن در بیمارانی که بدلیل اختلالات ارتوپدی چون آسیب های مفصلی، ضعف شدید عضلانی، کمردرد و یا پس از جراحی ها قادر به نشستن در زاویه 90 درجه هیپ نبوده و یا در افرادی چون آسیب نخاعی بالاتر از t10 که دارای اختلالات اتونوم از قبیل دیس رفلکسی یا افت فشارخون هستند. در دو نوع دستی و موتوری موجود می باشد.
  • ویلچر و فعالیت های روزمره زندگی

  • انواعی از ویلچرهای دستی برای فعالیت های روزمره زندگی  مانند استحمام و توالت طراحی شده اند. برخی دیگر را با سبک کردن، تغییر شکل و تغییر اندازه ی چرخ ها و زاویه چرخ با بدنه اصلی برای ورزشکاران جهت شرکت در مسابقاتی چون بسکتبال، والیبال، پرتاب نیزه و یا رقابت ویلچر رانی مناسب سازی کرده اند.
  • کاربرد برخی از ویلچرها موتوری برای برای تسهیل در فعالیت های روزمره زندگی است از جمله ویلچرهای ایستا برای تسهیل در به وضعیت ایستاده در آمدن کاربر تا او را قادر به برداشتن وسیله ای از طبقات بالایی کابینت یا خرید درفروشگاه های بزرگ و باغبانی نماید.
  • صندلی چرخدار مخصوص کودکان

  • اهداف سفارش صندلی چرخدار کودکان، دستیابی به بهترین تطابق و تسهیل در عملکرد بهینه می باشد . به ندرت می توان صندلی چرخداری را استاندارد با تجهیزات  مناسب سازی شده برای کودکان یافت.
  • هدف ثانویه توجه کردن به ویلچری هست که مطابق با رشد کودک باشد . برای کودکان کمتر از پنج سال انتخاب برمبنای نوع پایه چرخشی یا پایه استاندارد ان است.
  • ملاحظات شامل توانایی کودک برای راندن صندلی چرخدار، تناسب آن با مرحله رشدی وی و همچنین انتخاب والدین است. بسیاری از تغییرات زمانی که بدنه اصلی صندلی چرخدار(ویلچر) سفارش داده می شود انجام می گیرد. این موارد از ویژگی های ویلچر مناسب بوده که هنگام خرید باید به آن دقت کرده و از راهنمای خرید ویلچر مناسب استفاده کرد.ویژگی های ویلچر مناسب ، راهنمای خرید ویلچر مناسب ، صندلی چرخدار ، ویلچر

راهنمای خرید ویلچر مناسب

با توجه به نیازهای کاربر موارد زیر را باید به دقت برای تعیین نوع مورد نظر صندلی چرخدار مورد بررسی قرار بگیرند. دستی در مقابل موتوری یا الکترونیکی. در ادامه معیار ها و راهنمای خرید ویلچر مناسب را شرح خواهیم داد.

صندلی چرخدار دستی، ویژگی های ویلچر مناسب

  • ایا کاربر قدرت عضلانی و تحمل کافی برای راندن ویلچر در خانه و اجتماع با کفپوش ها و سطوح مختلف را دارد؟
  • ایا تحرک و جابجایی با ویلچر دستی موجب ارتقاع استقلال کارکردی فردی و بهبود شرایط قلبی_عروقی وی می شود؟
  • ایا مراقب حاضر به راندن ویلچر درهر زمانی می باشد؟
  • تاثیرات درازمدت انتخاب این نوع ویلچر چه خواهد بود؟

این موارد از ویژگی های ویلچر مناسب بوده که هنگام خرید باید به آن دقت کرده و از راهنمای خرید ویلچر مناسب استفاده کرد.

ویلچر موتوری

  •  ایا کاربر تحمل کافی و توانایی کارکردی لازم برای راندن مستقل ویلچر دستی را ندارد؟
  • آیا ناتوانی کاربر پیشرونده است و از ویلچر موتوری برای ذخیرره سازی انرژی استفاده می کند؟
  • ایا ویلچر موتوری برای افزایش استقلال کاربردر مدرسه و محل کار و اجتماع لازم است؟
  • ایا کاربر از توانمندی درکی و شناختی لازم برای استفاده امن ازویلچر موتوری برخوردار است؟
  • ایا کاربر یا مراقب وی مسئولیت مراقبت ونگهداری از این وسیله را می پذیرد؟
  • ایا کاربر نحوه ای استفاده از ترمز ، سیستمها ی راندن چرخ های جلو، وسط و عقب را اموزش دیده و راهنمایی هایی لازم جهت این انتخاب را دریافت نموده است؟

این موارد از ویژگی های ویلچر مناسب بوده که هنگام خرید باید به آن دقت کرده و از راهنمای خرید ویلچر مناسب استفاده کرد.

جهت مشاوره و خرید ویلچر مناسب، با ما تماس بگیرید.

ویلچر با قابلیت خواباندن پشتی دستی /موتوری در مقابل زاویه گیر دستی /موتوری

صندلی چرخدار دستی(ویلچر) با قابلیت خواباندن پشتی

  • آیا کاربر به علت کوتاهی عضلات هیپ، تعادل ضعیف یا خستگی قادر نیست راست بنشیند؟
  • آیابرای تغییر وضعیت و انتقال وزن کاربر نیاز به حضور یک مراقب هست؟
  • آیا راحتی اطرافیان مد نظر هست ؟
  • آیا قیمت این نوع ویلچر برای کاربر قابل پرداخت هست ؟

ویلچر موتوری با قابلیت خواباندن پشتی در مقابل زاویه گیر

  • -ایا کاربر قابلیت حرکت مستقل دارد؟
  • آیا کاربر خود قادر است برای مراقبت پوستی وافزایش تحمل نشستن خود به طور مستقل تحمل انتقال  وزن نماید و وضعیت بدنیش را تغییر دهد ؟
  • آیا کاربر ایمنی و استقلال استفاده از کنترل کننده ها رادارد؟
  • ایا امکان نگهداری و مراقبت از این نوع ویلچرها برای کاربر وجود دارد؟
  • آیا حین خم شدن ویلچر به عقب، کاربر اسپاستیسیتی لازم (اکتنشن هیپ وزانو) را دارد؟
  • آیا کاربر انقدر دارای کوتاهی در عضلات هیپ وزانوهست که درفاز خم شدن به عقب دچار مشکل می شود؟
  • آیا به کارگیری ویلچر موتوری با قابلیت خواباندن پشتی یا زاویه گیر از طول مدت نیاز به مراقب می کاهد؟
  • ایا کاربر در زمان افت فشار خون یا دیس رفلکسیا نیاز به تغییر وضعیت سریع دارد؟
  • آیا منابع مالی برای قطعات اضافی ویلچر در نظر گرفته شده است؟

تاشو در مقابل دستی ثابت

صندلی چرخدار های تاشو

  • آیا بدنه اصلی تاشو برای جابجایی، ذخیره سازی انرژی و دسترسی در منزل نیازی وجود دارد؟
  • چه نوع جاپایی برای جابه جایی، قرار گرفتن در پشت میز و سایر مهارت های روزمره زندگی نیاز است ؟
  • بالا اوردن جاپایی فقط در ویلچرهایی با بدنه اصلی تاشو امکان پذیر است ؟
  • آیا کاربر یا مراقب توانایی انتقال و حمل صندلی را به اتومبیل دارد؟
  • فروشندگان این تجهیزات باید دانش وسیعی از تولیدات شرکت ها و کارنجات تولیدی داشته باشند.

وزنه بدنه اصلی به طور تقریبی از 28تا35 پوند می باشد، تطابق بدنه ی اصلی و وسایل جانبی بستگی به مدل ویلچر دارد.

این موارد از ویژگی های ویلچر مناسب بوده که هنگام خرید باید به آن دقت کرده و از راهنمای خرید ویلچر مناسب استفاده کرد.

ویلچر های ثابت

  • اگر کاربر به طور مستقل رانندگی می کند، ایا عملکرد اندام فوقانی و تعادل او یا مراقبش برای سوار و پیاده کردن ویلچر ثابت از اتومبیل کافی است.
  • ایا کاربر از افزایش بازده انرژی ناشی از استفاده ویلچر ثابت سودی خواهد برد؟
  • انتخاب جاپایی محدود به ویلچرهای سبک تر ، در حدود 20-35 پوند خواهد بود. تنوع طرح های این نوع در زاویه نشیمن ، اندازه ی چرخ کوچک و ارتفاع پشتی است. همچنین از نظر جنس ، رنگ و زیبایی بدنه اصلی نیز امکان انتخاب وجود دارد.  این صندلی ها معمولا سفارشی هستند وتنها از طریق فروشندگان وسایل توانبخشی قابل تهیه هستند

این موارد از ویژگی های ویلچر مناسب بوده که هنگام خرید باید به آن دقت کرده و از راهنمای خرید ویلچر مناسب استفاده کرد.

  • وزن استاندارد (بدنه اصلی تاشو) در مقابل سبک ( بدنه اصلی تاشو یا  ثابت)

  • صندلی چرخدار سبک کمتر از35پوند

  • آیا کاربر دارای کنترل تنه و تعادل لازم برای ویلچر با بدنه اصلی سبک می باشد؟
  • ایا ویلچر با بدنه اصلی سبک با کاهش خستگی موجب افزایش تحرک کاربر می شود؟
  • ایا انتخاب بدنه ای اصلی سبک توانایی کاربر رابرای راندن ویلچر یا دستکاری قسمت های ان افزایش میدهد؟
  • ایا وسایل جانبی مثل ( پشتی قابل تنظیم ، زاویه نشیمن و..) لازم هست؟
  • ویلچر با وزن استاندارد:  بیش از 35 پوند
  • آیا کاربر به صندلی چرخدار(ویلچر) با وزن استاندارد نیاز دارد؟
  • آیا کاربر توانایی راندن  ویلچر با وزن استاندارد رادارد؟
  • ایا مراقب قادر به تحمل وزن ویلچر در موقع قرار دادن آن در اتومبیل می باشد؟
  • آیا افزایش وزن ویلچر در مهارتهای روزه مره ی زندگی بی تاثیر است؟
  • انتخاب های این نوع ویلچر ها محدود بوده و معمولا ارزان تر است.

جهت مشاوره و خرید ویلچر مناسب، با ما تماس بگیرید.

روش اندازه گیری ویلچر

ضرورری است که در موقع ارزیابی، کاربر به صورت قائم بر روی بالشتکی هم ضخامت با بالشتک تجویزی روی صندلی با ارتفاع استاندارد بنشیند. بریس، کرست تنه یا هر وسیله کمکی معمول یا تجهیزات اضافی دیگر را نیز پوشیده باشد .مهارت های مشاهده در طول این روند مهم است. اشتباه در ارزیابی موجب بروز آسیب  می شود.

پهنای نشیمنگاه

نحوه اندازه گیری به این قرار است که در حالی که کاربر برروی صندلی مشابه ویلچر نشسته است، پهن ترین قسمت رانها یا لگن را اندازه گرفته  و به هرطرف 1-5 اینچ اضافه می شود. افزایش پهنای ویلچر قابلیت دسترسی را محدود می کند. برای کنترل به اندازه یک کف دست بین لگن یا ران کاربر با لبه ی کناری ویلچر یا دسته فاصله وجود داشته باشد . این فضای آزاد جهت ممانعت از اعمال فشار زیاد لبه های ویلچر به بدن یا اصطکاک با پوست می باشد. در نظر گرفتن این نکته ضرورت دارد که درصورت بروز تغییر وزن کاربر (چاقی یا لاغری) باید اندازه گیری و پرو مجدد انجام گیرد. پهنای ویلچر به این عوامل بستگی دارد:

  • دسترسی به محیط های مختلف
  • وزن کل ویلچر
  • قطر چرخ های کوچک
  • وضعیت محور
  • نوع طوقه
  • نوع چرخ

این موارد از ویژگی های ویلچر موتوری مناسب بوده که هنگام خرید باید به آن دقت کرده و از راهنمای خرید ویلچر مناسب استفاده کرد.

عمق نشیمنگاه

تعیین دقیق عمق نشیمنگاه به منظور توزیع متقارن وزن بدن روی نشیمنگاه حائز اهمیت هست. افزایش این طول موجب اعمال فشار به حفره پشت زانو می شود و و عمق کم نشیمنگاه تعادل در وضعیت نشستن را کاهش می دهد، اندازه مناسب آن از بروز زخم های فشاری در ناحیه سرینی یا حفره پشت زانو جلوگیری می کند و تون طبیعی عضلات را حفظ می کند.

اندازه ی عمق نشیمنگاه 1تا 2 اینچ کمتر از طول ران ( فاصله ی بین خلف ناحیه سرینی در تماس با پشتی صندلی تا حفره پشت زانو ) است. به منظور کنترل با توجه به وضعیت ساق پا ها، لازم است به اندازه چهار انگشت بین خلف زانو و لبه نشیمنگاه صندلی فاصله وجود داشته باشد. عوامل موثر در اندازه گیری و بروز برخی خطاها عبارتند از:

  • در نظر نگرفتن طول بریس ها یا ضخامت های بالشتک های پشتی
  • تغییرات پوسچرال ناشی از خستگی یا بروز اسپاستیسیتی
  • اختلاف طول ران دو اندام؛ لازم است تا هر پا جداگانه ارزیابی شود.
  • کنترل زاویه پشتی صندلی چرخ دار موتوری با قابلیت خواباندن پشتی

در مواردی باید عمق نشیمنگاه را کاهش داد تا امکان راندن مستقل ویلچر با کمک اندام تحتانی فراهم شود.

ارتفاع نشیمنگاه

اهمیت حفظ ارتفاع مناسب  نشیمنگاه از کف زمین، برای ایجاد فاصله ای است تا پاها از زمین با زمین، سطوح مختلف و جدول خیابان برخورد نکند. ارتفاع زیاد نشیمنگاه تا زمین مرکز ثقل کاربر را تغییر می دهد و تعادل را کاهش می دهد. همچنین ارتفاع زیاد نشیمنگاه موجب اختلال در جابه جایی  کاربر می شود و انتقال ویلچر به ون را دشوار می کند. برای حفظ تعادل و حمایت بدن در وضعیت نشسته لازم است تا وضعیت پا ها تنظیم شود و هر دو پای کاربر موازی بازمین باشند.

به منظور تعیین ارتفاع نشیمنگاه از کف زمین، ران های کاربر باید موازی با زمین باشند. به منظورتعیین ارتفاع شیمنگاه از کف زمین، رانهای کاربر موازی بازمین روی نشیمنگاه قرار داده شود، یک بار فاصله  بین حفره پشت زانو تا پشت پاشنه و بار دیگر فاصله لبه نشیمنگاه بدنه اصلی (لبه پشتی نشیمنگاه) تا کف زمین انداز گیری می شود. به این فاصله دو اینچ افزوده می شود تا ارتفاع مناسب نشیمنگاه تعیین شود. هر یک اینچی به ارتفاع نشیمنگاه اضاف می شود باید یک اینچ هم جاپایی را هم بالا اورد.

نکته : کاربران قد بلندی که دارای ساقهای بلند باشند، به دلیل افزایش فشار بر توبروزیته ایسکیال بیشتر درمعرض خطر اسیب پوستی و دفورمیتی لگن می باشند.

این موارد از نکات اندازه گیری ویلچر  مناسب بوده که هنگام خرید باید به آن دقت کرده و از راهنمای خرید ویلچر مناسب استفاده کرد.

طول پشتی

طول تکیه گاه یا ارتفاع پشتی براساس نیاز های فیزیکی و کارکردی کاربر تنظیم می شود. برای دستیابی به حداکثر عملکرد ، طول پشتی ویلچر باید کوتاه شود. اما اگر هدف حداکثر حمایت باشد ،طول پشتی ویلچر باید بلند گردد. لذا در مواردی که کاربر کنترل خوبی در تنه ندارد برای حمایت کامل از تنه کاربر ، طول پشتی در حد امکان بلندتر باشد. لذا ضروری است تا قبل از اندازه گیری هدف کاملا مشخص باشد.

طول ارتفاع پشتی باهدف حداکثر حمایت ، فاصله بین سطح نشیمنگاه بدنه اصلی ویلچر تا سطح شانه ی کاربر است. با هدف حداقل حمایت ، فاصله ی بین سطح نشیمنگاه بدنه اصلی صندلی تا زیر زاویه تحتانی اساپولا خواهد بودتا امکان حرکت بازو بدون اسیب به پوست و اسکاپولا فراهم شود .و بدن در راستای صحیح قرار بگیرد. اگر طول پشتی بلند باشد کاربر به سمت جلو خم می شود ویا برعکس اگر طول پشتی کوتاه باشد فرد به سمت عقب متمایل می شود . کاربران می توانند از پشتی ها ی با طول قابل تنظیم و با رویه قابل تنظیم استفاده کنند. تجویز حمایت کننده کمر یا سایر وسایل جانبی پشتی برای جلوگیری از کایفوز ، اسکولویوز یا سایر بد شکلی ها تنه توصیه می شود.

این موارد از ویژگی های اندازه ی ولچیر مناسب بوده که هنگام خرید باید به آن دقت کرده و از راهنمای خرید ویلچر مناسب استفاده کرد.

ارتفاع دسته

ارتفاع مناسب دسته تا نشیمنگاه موجب می شود تا وضعیت بدن در راستا ی صحیح حفظ شود و تعادل افزایش یابد. در این شرایط راستای کارکردی مناسبی برای اندام فوقانی نیز فراهم می شود.  جابجایی و تغییر وضعیت با انتقال وزن روی دسته و کشیدن بالای خود امکان پذیر می گردد.

جهت تعیین ارتفاع مناسب، در وضعیت نشسته ، فاصله بین نشیمنگاه ویلچر تا ارنج در حالت خمیده را محاسبه کرده و یک اینچ بر آن افزوده می شود. در اندازه گیری باید دقت داشت که وضعیت کاربر قائم باشد و قرار گرفتن شانه های او در وضعیت طبیعی (وضعیت شانه ها افتاده به سمت جلو یا کشیده به سمت بالا و یا در رفته نباشد).

لازم به ذکر است، از کاربرد های دیگر دسته می توان به وضعیت دهی اندام فوقانی برای بهبود عملکرد گرفتن، حفظ بالشتک در محل نشیمنگاه و یا افزایش عمق ویلچر اشاره کرد. قبل از تجویز دسته برای تعیین نوع آن شایسته است که ارزیاب پاسخ دو سوال را بررسی نماید:

  • ایا دسته ضروری است ؟
  • ایا کاربر می تواند دسته را خودش از روی صندلی  برداردو بگذارد؟

این موارد از ویژگی های اندازه گیری ویلچر  مناسب بوده که هنگام خرید باید به آن دقت کرده و از راهنمای خرید ویلچر مناسب استفاده کرد.ویژگی های ویلچر مناسب ، راهنمای خرید ویلچر مناسب ، صندلی چرخدار ، ویلچر

جهت مشاوره و خرید ویلچر مناسب، با ما تماس بگیرید.

ایمنی در کاربری صندلی چرخدار

پیچ های اجزای ویلچر درطول زمان ممکن است شل یا حتی باز شوند .باید طبق یک برنامه منظم انها را بازرسی و سفت نمود. عوامل ایمنی کاربرصندلی چرخدار و مراقب وی عبارتنداز:

  • ترمزها در طی جابجایی ها باید قفل شوند.
  • کاربر هیچگاه نباید روی جاپایی بایستد.
  • در بیشتر ترنسفرها بهتر است جاپایی ها به طرفین برده شود.

مراقبی که ویلچر را هول می دهد باید:

از این که ارنج و دست کابرروی دسته است مطمئن باشد در طول حرکت نیز مراقب باشد که دست کابر روی طوقه چرخ نباشد و شروع حرکت را به کاربر اطلاع دهد.

  • در هنگام عبور از سطح شیب دار اگر مراقب ویلچر را می راند به طور مستقیم در مسیر روبه جلو حرکت کند و اگر کاربر صندلی چرخدار را می راند لازم است کمی به سمت جلو خم شود.
  • مراقب در هنگام پایین امدن از سطح شیب دار حدود 30 درجه صندلی چرخ دار(ویلچر) را به عقب زااویه دهد. تا تعادل حفظ شود. او درطول مسیر حرکت زانو هایش را کمی خم و تنه را صاف نگه می دارد. روش دیگر این است که مراقب درجهت عقب حرکت کرده و صندلی چرخ دار (ویلچر) را عقب عقب پایین ببرد که دراین حالت کاربر چرخ های بزرگ را کنترل می کند. تا سرعت حرکت زیاد نشود. اگر زاویه شیب زیاد باشد این روش مفید تر است و اگر زاویه شیب کم باشد مراقب می تواند با حرکت به سمت جلو  صندلی چرخ دار( ویلچر) را براند
  • اگر کاربرخودش می خواهد به تنهایی از سطح شیب دار پایین بیاید بهتر است روبه جلو حرکت کندو تنه را صاف نگه داردو با گرفتن طوقه ها سرعت را کنترل کند. پوشیدن دستکش نیز برای کاهش اصطکاک مفید است. بسیاری از کاربران در صورت داشتن قدرت عضلانی و تعادل خوب می توانند هدایت مستقل ویلچررا یاد بگیرند، اگرچه اجرای امن این مانورها نیازبه آموزش دارد.

انواع بالشتک ها یا نشیمنگاه مورد استفاده در ویلچر مزایا و معایب آن ها

معایب مزایا انواع بالشتک
کنترل کم فشار

دوام پایین

نظافت دشوار

وزن سبک

تنوع دراندازه

شکل گیری اسان وارزان

فوم یا ابری
وزن سنگین

خطرپنچری

نیاز به مراقبت

حفظ کنترل پوسچرال

حفظ تعادل نشسته

پرشده  از ژل
نیاز به مراقبت

دقت درتنظیم باد

خطر پنچری

نیاز به پنچر گیری

وزن سبک

کنترل فشارخوب

اصطکاک کم

بادی
وزن گیری کم

شکل گیری دشوار

ضخامت زیاد

مراقبت کم

وزن سبک

نظافت اسان

لانه زنبوری
گران

تغییر شکل درطول مصرف

کاهش انتقال وزن

اصطکاک کم

کنترل بهتر پوسچرال

نظاافت اسان

فوم
نیاز به  مراقبت کنترل خوب فشار

کنترل زخم بستر

ابی

این موارد از ویژگی های ویلچر موتوری مناسب بوده که هنگام خرید باید به آن دقت کرده و از راهنمای خرید ویلچر مناسب استفاده کرد.

جهت مشاوره و خرید ویلچر مناسب، با ما تماس بگیرید.

شما می توانید از طریق بخش نظرات در سایت جهت مشاوره، راهنمایی و ارائه انتقادات و پیشنهادات با ما همراه باشید. همچنین برای رزرو نوبت در کلینیک های این مجموعه و مشاوره و ارزیابی های پزشکی، کاردرمانی، فیزیوتراپی، گفتاردرمانی، ارتوپدفنی، تغذیه و… می توانید با ما در تماس باشید.

اخبارام اسبیماری ها و مشکلاتتخصص هاسکته مغزیضایعه نخاعیفیزیوتراپیکاردرمانیگیلن باره

انتخاب ویلچر مناسبانواع ویلچرقیمت ویلچرویلچرویلچر دست دومویلچربرقیویلچرتاشوویلچرموتوری

7 دیدگاه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *