کاردرمانی در راه رفتن کودکان از جمله مداخلات مهم و تخصصی کاردرمانی می باشد. بسیاری از کودکان نمودار رشدی را به صورت طبیعی طی می کنند. این کودکان در سن مناسب خود به صورت مستقل شروع به راه رفتن می کنند. اما گاهی کودک به دلیل وجود یک سری از مشکلات، راه رفتن مستقل را کسب نکرده و یا دیرتر از هم سن و سال های خود به آن می رسد. کاردرمانی در راه رفتن کودکان کمک می کند که این تاخیر یا عدم راه رفتن جبران شده و کودک بتواند به صورت مستقل راه برود. بدیهی است که این راه رفتن به ظرفیت های کودک، عامل تاخیر، شدت علائم و نوع مشکل بستگی دارد.
نوزادان چگونه راه رفتن را یاد می گیرند؟
نوزادان با بزرگتر شدن و قوی شدن عضلات پا هایشان یاد می گیرند که به تدریج راه بروند. پای نوزادان به دلیل ضعف عضلانی نمی تواند وزن آنها را تحمل کند. به طور معمول، نوزادان از حدود 7 ماهگی شروع به خزیدن می کنند. همچنین در همین حدود سنی وقتی سر پا نگه داشته می شوند، شروع به نشستن و برخاستن می کنند. این عمل به تقویت عضلات اندام تحتانی و لگن کمک می کند. همچنین کودک را برای برداشتن اولین قدم ها آماده می کند. اگر کودک در طی کردن روند رشد نرمال مشکل داشته باشد، نیازمند مداخلات کاردرمانی در راه رفتن کودکان می باشد.
در حدود 8 تا 9 ماهگی ، کودک شما ممکن است با وزن انداختم روی اجسام مانند صندلی ها و میزها، بلند شود. بعضی از نوزادان حتی هنگامی که خود را روی وسیله ای نگه داشته اند، پاهای خود را بالا و پایین می کنند. این حرکت مثل آن می ماند که می خواهند راه بروند.
راه رفتن روی حاصل تعادل و اعتماد به نفس است. کودک شما نه تنها یاد می گیرد چگونه به تنهایی بایستد، بلکه با چالش های یادگیری نحوه هماهنگی مراحل بدون افتادن نیز رو به رو می شود. این موارد زمان می برند.
از آنجا که قدرت عضلانی لازم برای راه رفتن نوزادان در سنین مختلف شکل می گیرد، طبیعی است که برخی از نوزادان زودتر و یا برخی دیر تر از دیگران راه بروند. برخی از نوزادان اولین راه رفتن خود را از 9 یا 10 ماهگی انجام می دهند. اما سن میانگین راه افتادن کودکان ۱۲ ماهگی می باشد.
کاردرمانی در راه رفتن کودکان چه هنگام نیاز است؟
شاید این سوال به ذهن بسیاری از والدین بیاید که چه هنگام نگران راه افتادن کودکانشان باشند؟ آیا کودکی که ۱۴ ماه دارد و راه نمی رود جای نگرانی است؟
این سوالات جواب قطعی و مشخصی ندارند چرا که عوامل مختلفی در راه رفتن کودکان موثر می باشند. اگر کودک در ۱۴ ماهگی هنوز قادر به راه رفتن نیست، ممکن است والدین وی را نگران کند. چرا که والدین انتظار دارند که فرزندشان نمودار رشدی را به خوبی طی کرده و نسبت به سایر کودکان تاخیری نداشته باشد. این در حالی است که برخی از کودکان قبل از ۱۲ ماهگی راه افتاده و برخی تا ۱۶ و ۱۷ ماهگی راه رفتن را نخواهند داشت.
کودک شما ممکن است در سن ۱۴ ماهگی راه نرود اما سایر مهارت های حرکتی را به خوبی داشته باشد. مانند نشستن مستقل، بلند شدن کنار مبل و…. این موارد نشان دهنده رشد مهارت های حرکتی کودک می باشند و بیان می کنند که اولین قدم ها به زودی برداشته خواهند شد. لازم است که کودک را زیر نظر داشته باشید و تغییرات و رشد مهارت های او را ببینید. اگر کودک تا سن ۱۸ ماهگی شروع به راه رفتن نکرد، لازم است مداخلات کاردرمانی در راه رفتن کودکان شروع گردد.
کاردرمانی در راه رفتن کودکان
کاردرمانگران به صورت اختصاصی به ارزیابی کودکان می پردازند. آنها عوامل موثر بر تاخیر حرکتی و عدم راه رفتن کودک را شناسایی می کنند. عوامل و بیماری های مختلفی هستند که ممکن است توانایی کودک برای راه رفتن را تحت تاثیر قرار دهند. مداخلات کاردرمانی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تقویت عضلات تنه، لگن و پا
- تمرینات تعادلی
- تمرینات حس عمقی از مداخلات موثر کاردرمانی در راه رفتن کودکان می باشد.
- از بین بردن رفلکس هایی که سبب مزاحمت در حرکت می شوند
- کمک به کودک جهت طی کردن نمودار رشدی نرمال
- آموزش به والدین
- استفاده از تکنیک های تسهیلی و مهاری
- تجویز کفش طبی و ارتز هایی مانند آفو، کافو و…
- تجویز و آموزش استفاده از وسایل و تجهیزات کمکی، از جمله مداخلات کاردرمانی در راه رفتن کودکان