گفتاردرمانی در ای ال اس نقش بسیار مهمی ایفا می کند. فرد در فازهای مختلف بیماری علائم مختلفی از اختلال در گفتار، تکلم، بلع و سایر موارد را تجربه می کند. پس گفتاردرمانی در ALS بسیار ضروری و واجب می باشد. گفتار درمانگر می داند که نمیتوان بیماری را به طور قطع درمان کرد؛ اما با بهبود علائم و کندتر کردن روند صعودی این بیماری می توان به این افراد کمک فراوانی کرد. گفتاردرمانگر با کمک به گفتار، جویدن و سایر علائم و نشانه های فرد به بهبود وضعیت سلامت، تغذیه و کنترل وزن فرد کمک فراوانی میکند. گفتاردرمانی در ای ال اس به بهبود حس بهزیستی و کیفیت زندگی فرد منجر میشود.
بیماری ای ال اس چیست؟
بیماری ای ال اس نوعی بیماری مربوط به سیستم عصبی می باشد که با تخریب سلولهای عصبی روی فرد و عملکرد فرد اثر می گذارد. علت ابتلا به این بیماری هنوز به طور قطعی مشخص نیست؛ اما بدیهی است که تعامل عوامل ژنتیکی و محیط در آن تا حدودی نقش دارد.
علائم این بیماری با ضعف عضلانی، مشکل در عملکردهای روزمره زندگی، گفتار ناواضح وسایر علائم شروع میشود و به مرور زمان تواناییهای حرکتی گفتاری و جویدن و سایر موارد بیشتر تحلیل می رود. درمان پزشکی، گفتار درمانی در ای ال اس و توانبخشی سیر پیشروی این بیماری را کندتر می کنند.
گفتاردرمانی در بیماری ای ال اس:
گفتاردرمانی در ALS از زمان تشخیص بیماری تا زمانی که فرد قادر به صحبت کردن نیست؛ هم ادامه دارد. گفتار درمانی به دنبال راهی است که گفتار و ارتباطات فرد را بهبود بخشد. در صورتی که فرد قادر به برقراری ارتباط نباشد، نمیتواند نیازها و اضطرارات خود را بیان کند و این امر بر سلامت فرد تاثیر میگذارد.
در فازهای اولیه بیماری که فرد هنوز مشارکت اجتماعی دارد، برقراری ارتباط با دیگران بر زندگی فرد تاثیرات فراوانی دارد. علاوه بر آن روی روحیه فرد نیز بسیار اثر گذار می باشد. گفتاردرمانی در ای ال اس توجه میکند که بیماری ای ال اس ذاتا یک بیماری پیشرونده است که گفتاردرمانگر برای کمک به این بیماران جهت تعدیل فازهای مختلف بیماری تلاش میکند.
گفتار درمانگر در ابتدا فرد را به طور کامل ارزیابی می کند تا وضعیت فرد را به طور کامل درک کند. هرچه شناخت گفتار درمانگر و ارزیابیهای وی دقیق تر و جامع تر باشد، برنامه درمانی و تاثیرات آن نیز مفید تر و بهتر است.
گفتار درمانگر با توجه به وضعیت فرد، فاز بیماری، محیط، علایق و خواسته ها و نیازهای فرد برنامه درمانی را تنظیم میکند. برنامه درمانی هر فرد در گفتار درمانی در این بیماری مختص همان فرد می باشد؛ چون وضعیت، محیط، علایق، نیازها و خواستههای هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. پس از آن برنامه و مداخلات گفتار درمانی آغاز میشود.
برای اطلاعات بیشنر در زمینه درمان بیماری ای ال اس، لینک زیر رامطالعه فرمایید.
مداخلات گفتاردرمانی در بیماری ای ال اس ALS :
گفتاردرمانگر میداند که در هر فاز با توجه به پیشروی بیماری، وضعیت تکلم و گفتار فرد متفاوت است. پس با توجه به فاز بیماری با انجام تمرینات، تکنیکها و استراتژیهای مختلف به بهبود تکلم و گفتار فرد کمک می کند. بدین ترتیب از کاهش مشارکت اجتماعی و ارتباطات فرد جلوگیری میشود.
پیشرفت بیماری روی جویدن فرد اثر میگذارد. گفتاردرمانی در ای ال اس توجه میکند که چون این بیماری موجب ضعف و تحلیل عضلات می شود که عضلات مرتبط با تکلم، بلع و جویدن نیز می باشد. پس گفتار درمانگر با شناسایی عضلات ضعیف و تقویت آنها، به بهبود بلع و جویدن نیز کمک میکند.
فردی که بلع و جویدن نامناسب داشته باشد، تغذیه درستی نیز نخواهد داشت. این امر موجب میشود تا مواد لازم به بدن نرسد و سیر پیشروی بیماری افزایش یابد. در این صورت، بدن فرد روز به روز بیشتر ضعیف میشود و تحلیل عضلات نیز سریعتر اتفاق میافتد. پس گفتار درمانگر در گفتاردرمانی در ای ال اس با بهبود وضع جویدن و گفتار کمک شایانی به جلوگیری از پیشروی این بیماری می کند.
در نهایت میتوان گفت که گفتار درمانی از لحظه تشخیص بیماری تا فاز پیشرفته که فرد توانایی حرکت گفتار، تکلم و بلع را از دست می دهد؛ نقش مهم و اساسی ایفا میکند. گفتار درمانی موجب میشود که فرد بتواند وظایف و عملکردهای خود را تا حد ممکن به نحو احسن اجرا کند. این امر منجر به بهبود حس بهزیستی، رضایتمندی، مشارکت اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی فرد می شود.
منابع گفتاردرمانی در ALS
برای اطلاعات بیشتر در زمینه نقش تغذیه در بیماری ای ال اس، لینک زیر را مطالعه فرمایید.