کاردرمانی کودکان بیش فعال ؛ مداخلات و تاثیرات آن

کاردرمانی کودکان بیش فعال

کاردرمانی کودکان بیش فعال


کاردرمانی کودکان بیش فعال برای رشد و تکامل مهارت های فردی و اجتماعی آن ها بسیار ضروری است. در وهله اول کاردرمانی به رفع مشکلات و نقایص عملکردی کودکان بیش فعال می پردازد. از سوی دیگر نیز کاردرمانگر آموزش های لازم را در اختیار والدین و معلمان کودک قرار می دهد. به این طریق یک برنامه همه جانبه مدیریت زندگی روزمره برای کمک به کودکان بیش فعال ارائه می شود. کاردرمانی با تمرینات فعال، هدفمند و سرگرم کننده کمک می کند تا کودک عملکردی مناسب در خانه و مدرسه داشته باشد. به طور کلی کاردرمانگرها تلاش می کنند تا کودکان بیش فعال، متناسب با سن خود، از پس نقش ها و مسئولیت هایشان بربیایند.

حیطه های مداخلات کاردرمانی کودکان بیش فعال

برای اینکه کودک یک عملکرد مناسب و هدفمند از خود نشان دهد، نیاز است در چندین حیطه آمادگی پیدا کند. کاردرمانگر با انجام یک ارزیابی کلی تمامی این زمینه ها را بررسی می کند. سپس متناسب با نیاز کودک یک برنامه درمانی چند جانبه برای او تدوین می کند. به طور کلی این حیطه ها شامل موارد زیر است:

  • سازماندهی و برنامه ریزی. این مورد می تواند شامل کارهای ساده ای مانند مدیریت تکالیف روزانه، انجام یک تکلیف یا تنظیم جدول زمانی باشند.
  • مشکلات پردازش حسی. کاردرمانگر با تعدیل حسی به کودک کمک می کند تا پاسخ های مناسبی به محرک ها بروز دهد.
  • پرورش مهارت های خودتنظیمی. کودکی که خودتنظیمی ضعیفی دارد ممکن است با یک مشکل کوچک دچار فروپاشی شود. کاردرمانی کودکان بیش فعال سبب می شود تا آن ها نحوه تنظیم عواطف و رفتارهایشان را بیاموزند.
  • مهارت های حرکتی درشت و ظریف. حرکات ظریف عضلات کوچک دست را درگیر می کنند. متخصصان کاردرمانی به تقویت مهارت حرکت انگشتان و دستکاری اشیا، گرفتن مداد، قدرت دست و هماهنگی چشم و دست می پردازند. پیشرفت این مهارت ها در خوانایی نوشتار، استفاده از قاشق و چنگال و بستن بند کفش نیز کمک می کند. در مقابل، حرکات درشت عضلات بزرگ بدن را درگیر می کنند. کاردرمانی سبب می شود تعادل و مهارت های هماهنگی عمومی کودک بهبود یابند.
  • رسیدن به استقلال در انجام کارهای روزمره. در مداخلات کاردرمانی کودکان بیش فعال از استراتژی های مختلفی برای رشد استقلال آن ها استفاده می شود. به این ترتیب کودک همیشه احساس مثبتی به خود و تمایل به تسلط بر وظایفش خواهد داشت.

اقدامات کاردرمانی برای کودکان مبتلا به بیش فعالی شامل چه مواردی می باشد؟

تمرینات می توانند شامل برنامه های آموزشی، مدیریت انرژی، استراتژی های جبرانی و طبقه بندی ذهنی و رفتاری باشد. برای آشنایی با روش انجام این مداخلات چند مورد را برای مثال ذکر می کنیم:

  • به کاربردن روش های تخلیه انرژی و آرام سازی در ابتدای جلسه درمانی. مثل پریدن روی ترامپولین، بازی در استخر توپ، بالا رفتن از نردبان دیواری، نشستن روی تاب و…
  • تقسیم وظایف به مراحل کوچک و قابل دستیابی. این مورد از مداخلات کاردرمانی کودکان بیش فعال باعث می شود کودک برای انجام درست وظایفش احساس شوق داشته باشد. مخصوصا که اغلب کودکان بیش فعال نمی دانند باید کارهایشان را از کجا شروع کنند.
  • استفاده از اطلاعات بصری. به عنوان مثال، استفاده از نمودارهای تصویری ساده، قرار دادن یادداشت، کد گذاری رنگی و چک لیست.
  • مداخلات تعدیل حسی و استفاده از استراتژی های جبرانی. مثل پوشیدن جوراب های بدون درز، انجام فعالیت های حرکتی سنگین، استفاده از بالشتک بر روی صندلی مدرسه و…
  • سپردن وظایف ساده و تشویق به داشتن استقلال. برنامه می تواند شامل آماده شدن صبحگاهی برای رفتن به مدرسه، تهیه میان وعده یا مرتب کردن کیف مدرسه باشد. کاردرمانی کودکان بیش فعال شامل استراتژی های مختلفی برای رشد استقلال در کودکان می باشد. از جمله می توان به تهیه تمرین در محیط خانه و تکرار دستورالعمل ها اشاره کرد.
  • استفاده از مناطق تنظیم کننده. این وسیله به چهار منطقه با رنگ های مختلف تقسیم شده است. هر یک از مناطق نمایانگر احساسات متفاوتی هستند. به عنوان مثال منطقه آبی به عنوان منطقه غمگینی یا خستگی، و منطقه قرمز به عنوان عصبانیت شناخته می شود. به کودکان آموزش داده می شود در هر لحظه احساس و منطقه خود را شناسایی کنند. سپس استراتژی هایی یاد می گیرند که به آن ها کمک می کند پس از هر چالشی دوباره به منطقه سبز برگردند.

منابع:

1. کلیک کنید.

2. کلیک کنید.

تخصص هاکاردرمانی

بیش فعالی و نقص توجه و کاردرمانیدرمان بیش فعالیکاردرمانی در بیش فعالیکاردرمانی در نقص توجهکاردرمانی و بیش فعالیمداخلات کاردرمانی در بیش فعالینقش کاردرمانی در کودکان بیش فعال

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *