درمان خانگی ام اس یکی از دغدغه های افراد مبتلا به ام اس می باشد. مالتیپل اسکلروزیس یا همان ام اس یک بیماری تخریب گر سیستم عصبی مرکزی است. در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن به غلاف محافظ سلول های عصبی (میلین) حمله می کند. و سبب مشکلات ارتباطی بین مغز و بقیه قسمت های بدن می شود. در نهایت، این بیماری می تواند باعث اختلال در عملکرد و یا آسیب دائمی اعصاب شود. بیماری ام اس معمولا حرکت فرد را مختل می کند. بیمار ممکن است علائمی مثل بی حسی یا ضعف در اندام ها، گز گز دست و پا، سرگیجه، خستگی زود رس، مشکلات بینایی و… را تجربه کند. خط اول درمان بیماران ام اس، درمان دارویی است. اما با کمک درمان خانگی ام اس نیز می توان به روند بهبودی سرعت بخشید.
استراتژی های طبیعی رفع التهاب در درمان خانگی ام اس
از چندین روش درمانی برای درمان التهاب ناشی از ام اس استفاده می شود. این روش ها می توانند در هنگام عود بیماری و یا برای تسکین علائم دردناک و ناتوان کننده مفید باشند. با این حال، این درمان ها اغلب با عوارض جانبی همراه هستند. گاهی ممکن است شدت عود، خفیف تا متوسط باشد و نیازی به درمان با دارو نباشد. در عوض می توان آن را با درمان خانگی ام اس، به روش های زیر کنترل کرد:
استفاده از رژیم های ضد التهابی در درمان خانگی ام اس
غذاهایی که التهاب را شدت می دهند شامل غذاهایی هستند که مقدار زیادی قند و چربی دارند. پروتئین های حیوانی و همچنین بیشتر محصولات لبنی دارای چربی اشباع شده زیادی هستند.
در طول درمان خانگی ام اس استفاده از چربی های ترانس، میان وعده های آماده، غذاهای سرخ کردنی و محصولات نیمه آماده کنسروی مناسب نمی باشد. زیرا این مواد غذایی بسیار التهاب زا هستند. این غذاها سبب عدم تناسب تعداد میکروب های مفید روده ایجاد می شوند که ممکن است منجر به التهاب مزمن شود. همچنین سعی کنید از مصرف کربوهیدرات های ساده یا به اصطلاح غذاهای “سفید” خودداری کنید. مواد غذایی مانند نان، برنج، سیب زمینی و ماکارونی. وعده های غذایی تازه تهیه شده از میوه و سبزیجات، لوبیا، حبوبات و غلات سبوس دار گزینه های مناسبی هستند. استفاده از ادویه ها، روغن زیتون یا بذر کتان در برنامه غذایی خود بگنجانید. آب، آب گازدار (با تکه های مرکبات) و چای (سفید ، اولانگ یا سبز) بهترین انواع نوشیدنی ها در طول روز هستند.
در نهایت برای کنترل ولع مصرف شیرینی می توانید مواد غذایی زیر را به میزان متوسط میل کنید:
- میوه خشک
- ماست کم چرب
- میوه های تازه
- شکلات تلخ (حداقل ۷۰ درصد کاکائو)
در درمان خانگی ام اس، حفظ قند خون پایدار کلید آرامش سیستم ایمنی بدن است.
نقش مکمل ها درمان خانگی ام اس
مکمل هایی که ممکن است مفید باشند عبارت اند از:
- ویتامین D: این ماده مغذی یک تنظیم کننده سیستم ایمنی است. ویتامین D را هم می توان به عنوان مکمل مصرف کرد. و هم با مصرف برخی غذاها مانند ماهیان آب سرد، لبنیات غنی شده و تخم مرغ بدست می آید. همچنین در اثر تابش مستقیم نور خورشید به پوست یا استفاده از دستگاه نور درمانی هم این ماده در بدن تولید می شود. مکمل ویتامین D نباید به صورت خودسرانه مصرف شود. زیرا وجود مقدار زیاد از حد آن در بدن می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
- رسوراترول: یک ماده طبیعی بازدارنده اینترلوکین_۶ است. و در کاهش التهاب نقش دارد. این ماده به طور طبیعی در شراب قرمز، انگور قرمز، توت های رنگی تیره و شکلات تلخ وجود دارد.
- آلفا لیپوئیک اسید: این مکمل نوعی آنتی اکسیدن دارای خواص ضد التهابی قوی است. به ویژه برای جلوگیری از نوریت بینایی، یکی از علائم رایج ام اس، بسیار موثر می باشد. این ماده در اسفناج، کلم بروکلی، نخود سبز، گوجه فرنگی، جوانه بروکسل و مخمر آبجو یافت می شود.
- اسیدهای چرب امگا ۳: این اسیدهای چرب اشباع نشده نیز از عوامل ضد التهابی شناخته شده هستند. استفاده از این مواد غذایی در بالا بردن تاثیر درمان خانگی ام اس بسیار ضروری است.
ورزش در درمان خانگی ام اس چه نقشی ایفا می کند؟
برای بیماران ام اس، ورزش یکی از مهمترین قسمتهای درمان است. بسیاری از بیماران ام اس از ورزش پرهیز می کنند. زیرا فکر می کنند درد را تشدید می کند یا شرایط آنها را بدتر می کند. اما تحقیقات نشان داده است که عکس این مسئله صادق است. انجام تمرینات ورزشی تا جایی که سبب خستگی بیمار نشوند، می تواند بسیار اثر بخش واقع شوند. ورزش همچنین می تواند در عملکرد روده، مثانه و کاهش خستگی بسیار کمک کننده باشد. و انجام آن در درمان خانگی ام اس می تواند روحیه فرد را نیز تقویت کند.
چه تمرینات ورزشی برای بیماران ام اس مناسب است؟
بهترین تمرینات برای ام اس، تمرینات هوازی، حرکات کششی و تمرینات قدرتی پیشرونده است.
ورزش هوازی شامل هر فعالیتی است که ضربان قلب شما را افزایش می دهد. مانند پیاده روی، دویدن آهسته و یا شنا. فقط نباید در انجام این ورزش ها زیاده روی کنید. این کار باید در سطح متوسط انجام شود. فعالیت باید در سطحی باشد که فرد کمی عرق کند، قادر به صحبت در حین ورزش باید اما کمی نفس نفس بزند. توصیه می شود بیمارات حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت هوازی با شدت متوسط داشته باشند.
چند تمرین ورزشی مناسب برای درمان خانگی ام اس
برنامه ورزشی مناسب برای درمان خانگی ام اس باید چند بعدی باشد. یعنی باید مجموعه ای از تمرینات به کار گرفته شوند تا در نهایت عملکرد عمومی بدن فرد تقویت شود. افزایش قدرت عضلانی، بهبود تعادل، افزایش دامنه حرکتی و بالا رفتن ظرفیت عضلات از جمله اهداف مهم این تمرینات هستند.
اسکوات دیواری: تمرینات قدرتی
تمرینات قدرتی باید بخشی از برنامه ورزشی در درمان خانگی ام اس باشند. اسکوات دیواری باعث تقویت عضلات پا می شود. باید کمی از دیوار فاصله بگیرید و پشت خود را به دیوار بکشید. در ابتدا این کار را بدون وزنه انجام دهید. تا جایی که با انجام ۱۰ تا ۱۲ مرتبه تکرار آن نیز احساس راحتی داشته باشید. سپس می توانید وزنه های دستی را نیز به این تمرین اضافه کنید.
پوش آپ دیواری: تقویت قسمت بالایی بدن
پوش آپ دیواری یکی از تمرینات خوب تقویتی بالا تنه در درمان خانگی ام اس است. و سبب افزایش قدرت در عضلات سه سر بازو، سینه ای و دلتوئیدها می شود. رو به روی یک دیوار، با کمی فاصله از آن بایستید یا بنشینید. دستان خود را صاف بر روی دیوار قرار دهید. بازوها باید مستقیم، در ارتفاع شانه و کمی باز تر از عرض شانه باشند. به آرامی آرنج خود را خم کنید. باید کمی کشش در ساق پا (در حالت ایستاده) و در قسمت فوقانی قفسه سینه احساس کنید. به آرامی به حالت اولیه خود برگردید. این کار را سه تا پنج بار تکرار کنید.
پلانک: تقویت مرکز بدن
پلانک تمرین خوبی برای تقویت عضلات اصلی تنه شامل عضله پشتی و راست و مورب شکمی است. باید به روی شکم روی زمین دراز بکشید. خود را روی آرنج و انگشتان پا نگه دارید. آرنج مستقیما زیر شانه قرار بگیرد. ۱۰ تا ۱۵ ثانیه در همین حالت بمانید و سپس استراحت کنید. تا پنج دفعه این کار را تکرار کنید و سعی کنید هر بار تحمل خود را بالا ببرید. تا در نهایت بتوانید ۲۰ ثانیه در وضعیت پلانک بمانید.
حرکت پل: درگیری چند عضله
استفاده از این حرکت در درمان خانگی ام اس برای بهبود وضعیت عضلات پا، باسن، کمر و شکم عالی است. به پشت دراز بکشید و زانو ها را خم کرده و پاها را روی زمین قرار دهید. دست ها در کنار بدن قرار بگیرن. بدون حرکت پاها، باسن و تنه را از روی زمین بلند کنید. کمی مکث کنید و با بازگشت به حالت استراحت، نفس عمیق بکشید. این کار را ۱۰ تا ۱۲ بار تکرار کنید.
قدم رو بدون جا به جایی: تقویت تعادل
وجود تمرینات تعادلی در برنامه درمان خانگی ام اس بسیار مهم است. در جای خود و بدون طی کردن مسافت، گام نظامی بردارید. این حرکت تعادلتان را با جابجایی وزن از یک سمت به طرف دیگر به چالش می کشد. بایستید و عضلات شکم را سفت کنید. در صورت نیاز با گرفتن لبه یک صندلی ثبات خود را بهبود ببخشید. به آرامی زانو و ران یک پا را خم و به موازات زمین، بلند کنید. ۳ ثانیه همان حالت را حفظ و سپس به وضعیت استراحت برگردید و تمرین را با پای دیگر تکرار کنید.
حرکت لانگز: تقویت اندام تحتانی
لانگز تمریناتی عالی و موثر برای بهبود وضعیت پایین بدن در درمان خانگی ام اس هستند. این حرکت عضلات چهار سر، همسترینگ و مچ پا را تقویت می کنند. همچنین به طور همزمان تعادل را نیز بهبود می بخشند. اگر مشکل تعادلی شدید دارید این حرکت از درمان خانگی ام اس برای شما مناسب نیست. زیرا امکان دارد در حین آن آسیب ببینید. در صورت انجام آن، در نزدیکی خود تکیه گاهی قرار دهید تا از آن برای حفظ ثبات خود کمک بگیرید. برای انجام این حرکت یک پا را جلوتر ببرید. زانوی پای مخالف را خم کنید تا چند سانتی متر از زمین فاصله داشته باشد. پای جلوی شما نیز از زانو خم می شود. هر دو زانو باید در زاویه ۹۰ درجه باشند. به حالت ایستاده برگردید و سپس موقعیت پاها را عوض کنید. این کار را تا ۱۰ بار برای هر پا تکرار کنید.
برای مطالعه بیشتر کلیک کنید.